Unge med psykiske lidelser

unge med psykiske lidelser
Hver 3. af os får en psykisk sygdom på et tidspunkt i løbet af livet! Her og nu har ca. 20 procent af den voksne befolkning symptomer på psykisk sygdom. Hertil kommer et ukendt antal børn, unge og voksne, som mistrives, og som er i risikogruppen for at udvikle alvorlige psykiske problemer. Der er således flere unge med psykiske lidelser og udfordringer end vi (læs mig) umiddelbart antager. Hvorfor? Hvad er der galt i vores samfund? Og hvordan hjælper vi unge med psykiske lidelser?

Del dette indlæg

Unge og angst

Der er en stigning i antallet af unge med psykiske lidelser i Danmark. Tv2  har sendt en dokumentar ”Min skjulte smerte”. Her interviewes kendte danskere, som har psykiske lidelser. De fortæller deres historier. At de trods succes i deres liv, også har udfordringer. At de bøvler med ting. Psykiske lidelser, som andre mennesker måske ikke ser med det samme kontra f.eks. en brækket arm. Men psykiske lidelser, som (også) skaber problemer i deres liv, trods de er kendte og har succes.

Lau Højen, musiker, fortæller i programmet om Angsten, som han udfordres af:

"Man kan heldigvis lære noget. Først og fremmest lære at acceptere, at det er der. Og ikke være bange for at sige det… Acceptere at det foregår. Det er normalt. Og det er ok. Jeg skal ikke være bange for at være ved at blive skør.. (i dèt sekund (hvor han ikke længere frygter, han er ved at blive skør red.) ryger brændstoffet på raketten på en eller anden måde..)"

Accept af, at Angsten er en del af hans liv, hjælper ham. En accept han har opnået gennem psykoterapi. – altså samtaler enten hos en psykolog eller en psykoterapeut MPF.

Hvad er Psykoterapi?

Psykoterapi er samtaleterapi i form af en-til-en- eller gruppesamtaler. Psykoterapi kan hjælpe unge med psykiske lidelser. Psykoterapi forestås af en psykolog, psykoterapeut eller af læger med særlig uddannelse og interesse inden for området. Der findes flere forskellige former for psykoterapeutiske tilgange, som kan være gavnlige ved forskellige symptomer og diagnoser. Læs mere om min narrative tilgang i psykoterapi.

"Hele tanken om at gå til psykolog, ku jeg egentlig godt tænke mig, at man ændrede syn på. At hvis du har noget der udfordrer dig på en eller anden måde, at du så tager fat om det,… det dummeste man kan gøre er at lade som om det ikke er der!"

Forskel på psykolog og psykoterapeut

Titlen ”psykolog” er en beskyttet titel – man må i Danmark kun kalde sig psykolog eller autoriseret psykolog, hvis man har en kandidateksamen i psykologi eller tilsvarende fra et universitet. Psykologer må ikke udskrive medicin eller diagnosticere psykisk sygdom. Men de kan behandle med forskellige former for terapi afhængig af sygdommens art og psykologens viden og interesse. Angsttilstande kan fx behandles med terapi. Læs mere på psykiatrifondens hjemmeside.

En psykoterapeut arbejder ligesom en psykolog med samtaleterapi. Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel (endnu). Dansk psykoterapeut forening arbejder på dette, da uddannelsen til Psykoterapeut MPF er en kvalificeret og godkendt uddannelse. Når du vælger en psykoterapeut MPF, er det din sikkerhed for kvalificeret hjælp.

Hvorfor virker psykoterapi?

Psykoterapi virker fordi du gennem samtale får sat ord på dine følelser. Du får tid til, i en ofte travl hverdag, at mærke og sætte ord på hvordan du har det. Når du ved hvordan du har det, kan vi nemmere finde ud af hvad du kan gøre ved det.

"Han holder mig længe nok (i et kram) til at jeg kan mærke mig selv. Få de her følelser og det her tankemylder lidt i ro.”

Lau Højen beskriver hvordan et kram fra hans trommeslager hjælper ham til at få ro i kroppen og i hovedet. Ikke et hurtigt overfladisk kram, men et længerevarende kram. Sådan fungerer terapi også ( bare rolig – jeg krammer dig ikke 😊.) Men ved at blive ved med at undersøge de udfordringer du oplever. Blive ved med at spørge ind til følelser, tanker og mærkninger i din krop, falder dit system så meget til ro, at det bliver nemmere for dig, at mærke dig selv. At finde ud af, hvordan du har det. I terapier møder jeg ofte svar som ”det ved jeg ikke. Det har jeg ikke tænkt over” eller ”det kan jeg ikke forklare, men jeg tror…” I en travl hverdag dvæler vi sjældent ved, og undersøger nærmere, hvordan vi har det, og hvorfor. Vi registrerer måske kortvarigt ”her går det godt” eller ”sikke en dårlig dag” men det er sjældent, at vi giver os selv tiden til, at zoome ind på, hvad der foregår.

"Mange oplever at angst og depression fylder mindre, når de taler åbent om og står ved deres lidelse."

Samtaleterapi giver dig mulighed for at zoome ind på de udfordringer, du oplever. At blive klogere på dem, hvorfor de bøvler, og ikke mindst hvad du kan gøre ved dem. Udfyld kontaktformularen hvis jeg skal kontakte dig – så vi sammen kan undersøge de udfordringer, du bøvler med.

Se også disse indlæg

konflikthåndtering i parforhold. Få hjælp til at tale bedre sammen med parterapi Fyn.
Parterapi

Konflikthåndtering i parforhold

Hvad har en ovn og et parforhold til fælles? Forleden gik vores ovn i stykker- og jeg kom til at tænke på parforhold! Læs mere for at finde sammenhængen 🙂

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.