Fortællinger er magtfulde!

Fortællinger i terapi. Psykoterapeut Svendborg
I juleferien havde jeg planlagt at slappe af, og læse blade og bøger. Nåede jeg det? NEJ! Er det ok? JA! (fordi det ikke var så vigtigt, men...

Del dette indlæg

I juleferien havde jeg planlagt at slappe af, og læse blade og bøger. Nåede jeg det? NEJ!

Er det ok? JA! (fordi det ikke var så vigtigt, men også fordi jeg har en fortælling om mig selv, som “en, der plejer at nå de ting, jeg har sat mig for”.

I folkeskolen gik jeg i klasse med en dreng, sød, rar og som i dag har et godt job og en familie. I skoletiden husker jeg ham bedst som den der sagde: “hvorfor er det altid mig?” Hver gang der var ballade i klassen, eller hver gang nogen skulle skældes ud, ja så var han modtager. Han havde ( og det havde de fleste lærere sikkert også) en fortælling om, at han ofte gjorde ting forkert og skulle sættes på plads.

Dèn fortælling gjorde desværre nok, at han til tider fik skæld ud for noget, som ikke havde med ham at gøre. Men ingen gjorde rigtigt noget ved det- for ofte var det jo ham, der havde lavet ballade.

 

Terapi og fortællinger

I terapi kan vi tale om de fortællinger, du har med dig. De behagelige – ligesom min “at jeg plejer at nå de ting jeg vil”. De giver som oftest ikke anledning til problemer. Hvis en fortælling derimod lyder “det er altid mig, der laver ballade og får skæld ud”, så kan det påvirke vores livsopfattelse negativt. Det kan sætte begrænsninger for vores liv, også selvom fortællingen ikke er gældende længere.

Gamle eller u-opdaterede historier om os selv, kan stadig spænde ben for vores egen eller andres måde at opfatte os på. Også selv om de ikke længere er sande- eller indtræffer så hyppigt som tidligere. Men simpelthen fordi, at sådan var det jo (som oftest) tidligere!

 

Narrativ terapi

I narrativ terapi arbejder vi med dine fortællinger. Jeg hjælper dig med at finde ud af hvad de består af. (hvilke episoder er sat sammen i denne fortælling om dig?). Jeg hjælper dig til at finde mening i historien. (er det faktisk stadig sådan? og giver det mening, at det HAR  været sådan tidligere?) Er du ok med historien (det er mennesker som regel ikke, når de oplever problemer) Gennem samtale finder vi andre (mere foretrukne) fortælllinger om hvem du OGSÅ er, og gradvist får problemhistorien mindre magt. Hvilket forhåbentlig giver dig mere dèt liv, som du ønsker dig.

Så hvilke fortællinger har du om dig selv? Hvilke fortællinger er du glad for? og hvilke fortællinger spænder ben for det, du også gerne vil?

Læs mere om min narrative tilgang til terapi her.

Se også disse indlæg

hvad er en god mor?
Individuel terapi

God mor

Er du en god mor? Er du i tvivl? Bange for ikke at gøre det godt nok? Kommer du til at sammenligne dig med andre mødre? Hvordan ved du om, du er en god mor? Om det du gør er godt (nok)? Det er først om mange år, at vi kan se konsekvenserne af vores valg og handlinger i forhold til vores børn. Som mor kan Tvivlen fylde meget – og nogle gange tager den overhånd.

Taknemmelighed - mærk mere taknemmelighed i dit liv hos psykoterapeut Faaborg
Individuel terapi

Taknemmelighed

Hvor tit mærker du følelsen af taknemmelighed i dit liv? For de mennesker, der er omkring dig? Personligt er det sjældent, at jeg overvejer om eller hvor taknemlig jeg er. Ofte kører hverdagen bare derud af.. masser af ting, jeg skal gøre og forholde mig til – det er sjældent at jeg tillader mig selv, at mærke efter. (lidt dobbeltmoralsk, når jeg ofte beder mine klienter i terapier om at mærke efter, hvordan de har det.)