Værktøjer i terapi

værktøjer i terapi v. LB Terapi
En kvinde fortalte mig om et møde med et jobcenter. Kvinden er pt. Sygemeldt og mødet handlede om at få hende tilbage på arbejdsmarkedet..

Del dette indlæg

En kvinde fortalte mig om et møde med et jobcenter. Kvinden er pt. Sygemeldt og mødet handlede om at få hende tilbage på arbejdsmarkedet. Egentligt er det jo godt, at vi i Danmark har et system, som hjælper mennesker i gang igen, og kan være en støtte, når livet bliver svært.

Problemet er, at i dette forløb, med denne kvinde (jeg er opmærksom på ikke at generalisere), oplevede hun det ikke som hjælp, men nærmere som kritik og ordrer. Jobcentret sagde at kvinden og dennes psykolog brugte tiden forkert! I stedet for at tale om det svære, (det som gør, at hun pt. Ikke arbejder), mente Jobcentret at de i stedet skulle finde værktøjer i terapien, til at løse kvindens situation.

Jeg er enig i, at ligesom i førstehjælp, skal vi prioritere at standse ulykken. Altså stoppe det, som er farligt/ dårligt for os. Men uden at kigge på de bagved liggende årsager og sammenhænge, synes jeg, det bliver symptombehandling. Forestil dig, at kvinden har et hus, hvor vandhanen er utæt. Jeg er enig i, at vandhanen selvfølgelig skal repareres, f.eks ved at skifte pakning eller vikle en klud omkring. Hvis vandhanen stadig er utæt, må rørene undersøges – måske er der et utæt rør, som er i gang med at lave en vandskade?! Hvis det ikke undersøges, kan kvinden blive ved at reparere vandhanen- uden held.

Kvinden kontaktede mig, da Jobcentret, som er en autoritet, mente, at hun og psykologen brugte tiden forkert. ”hvad tænker du, Lise?” spurgte hun. Deres kritik fik hende til at tvivle mere på sig selv. Jeg tænkte: ”TERAPI ER IKKE ET QUICK FIX, HVOR DU FÅR DIV. VÆRKTØJER.

TERAPI ER EN HOLDBAR OPRYDNING, SOM HJÆLPER DIG TIL AT FINDE DE VÆRKTØJER, DU SKAL BRUGE!”

Hvor lang tid skal du gå i terapi?

Længden af et psykoterapi forløb afhænger af mange ting. Bl.a hvor hurtigt du begynder i terapi, i forhold til, hvor længe problemhistorien har eksisteret. (ofte tager mine kunder først kontakt til mig, når de føler, at de ikke på egen hånd kan løse udfordringen eller ændre problemhistorien). Hvilket jo giver god mening – at prøve selv at løse de udfordringer, vi oplever, inden vi vender os mod andre for at få en hjælpende hånd.

Antal terapi gange afhænger også af, hvor meget magt problemet har. Hvor meget det fylder/ bestemmer i dit liv. Hvor invaderende en historie er i dit liv – fylder den “kun” når du er alene med dine tanker? eller ødelægger den mulige hyggelige oplevelser med din familie? eller spænder den ben for dine mulige jobavanceringer?

Du bestemmer, hvornår dit terapiforløb er slut. Jeg kan være en hjælp i et stykke tid. Følges med dig gennem en svær periode, hvor du har brug for støtte og sparring. Og når du igen har lyst / overskud til at klare dig selv- så slutter vores samarbejde. (eller holder pause hvis du igen kommer i modvind.)

Du er altid velkommen til at kontakte mig for at høre, hvordan vi sammen kan gribe den udfordring an, som du oplever. Men i sidste ende er det DIG, der beslutter, hvor lang tid et terapiforløb skal vare. (det er vigtigt for mig, at det giver mening for dig. Du skal få noget ud af det – blive klogere på dig selv, dit liv og dine handlingsmuligheder.)

Parterapi

Nogle gange giver det mere mening at begynde i parterapi. Selv om der måske er udfordringer med DINE følelser, DINE handlinger, DINE reaktionsmønstre mm. Hvis det er i forhold til dit parforhold, giver det god mening at invitere din partner med i parterapi. Ofte opstår der uhensigtsmæssige mønstre i vores forhold – de vedligeholdes af begge parter- og hvis de skal ændres, er det nemmest, hvis I begge er tilstede og har mod og lyst til at arbejde med det.

 

Se også disse indlæg

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.

Psykoterapeut MPF - nyt logo fra Dansk psykoterapeutforening.
Psykoterapi

Psykoterapi hvad er det?

Hvis vi ikke er de rigtige til at hjælpe andre? hvad gør vi så? hvordan kan psykoterapi hjælpe dig eller en du har nær? For hvad sker der, hvis Ingen gør noget? Læs om psykoterapi og mulighed for at slippe ud af en uoverskuelig situation.