Min egen fortælling.

hjerte - min egen fortælling
Nogle gange kan små ting skabe problemer. Små ting, som kan virke ubetydelige eller ligegyldige for andre. Hvorfor? Jeg oplevede i weekenden, hvordan en lille ting pludselig blev meget vigtig - og ikke mindst blev jeg opmærksom på at det ikke betød det samme for mig, som for de andre omkring mig...

Del dette indlæg

Nogle gange kan små ting skabe problemer. Små ting, som kan virke ubetydelige eller ligegyldige for andre. Hvorfor?

Jeg oplevede i weekenden, hvordan en lille ting pludselig blev meget vigtig – og ikke mindst blev jeg opmærksom på at det ikke betød det samme for mig, som for de andre omkring mig…

Min egen historie

Som omtalt i tidligere indlæg, går jeg til dans. En gang pr. uge, hvor jeg glemmer mit job, min rolle som mor, hustru, datter mm.  Èn time, hvor jeg koncentrerer mig om noget, som jeg har valgt. Noget som jeg kan lide, og noget som jeg synes er sjovt. (og noget som jeg faktisk også gerne vil være god til.. det kommer senere).

I weekenden blev jeg 40 år, og jeg holdt fest for familie og venner -deriblandt nogle af kvinder, jeg danser med. Alt var godt – og de lavede et festligt indslag- som var sjovt, og som jeg blev glad for. MEN… og der er et lille bitte MEN. Et MEN som voksede sig større hos mig – og ikke hos nogen af de andre til festen..

I indslaget blev sagt: “Lise dansere hurtigere end os andre” (jeg har svært ved at finde og holde takten) – og det er rigtigt nok. Men da det blev sagt højt, og jeg begyndte at tænke over det, ændrede sætningen sig… “Lise kan ikke danse rigtigt” “Lise kan ikke finde ud af at danse” “Lise er dårligere end os andre”. Og det var jo ikke det, der var blevet sagt…

 

Min reaktion var at blive ked af det (udfra hvad jeg forstod, var det en normal reaktion- de sagde jo, at jeg var dårlig/ikke god nok, og hvem bliver ikke ked af det?). Ud fra hvad de sagde “du rammer ikke takten hver gang” gav min reaktion ikke mening -faktisk vakte det bekymring og omsorg – hvad var der på spil her?

Fortællingen om mig

Vi har alle forskellige fortællinger om os selv. Fortællinger vores forældre, søskende og venner har været med til at lave – “du er sådan en som…” Nogle fortællinger, kan give os mod og styrke “du er sådan en som aldrig giver op” og andre fortællinger kan virke begrænsende “du har altid være lidt bange..”

I uddannelsen til psykoterapeut indgår egenterapi. Dvs. timer hvor jeg selv er klienten, så jeg bliver bevidst om, hvordan jeg er, hvor mine styrker og udfordringer er.  Hvordan tidligere oplevelser og fortællinger kan hjælpe eller spænde ben for mig, mange år senere… og det hjalp mig til at blive klogere på “det med ikke at danse i takt”.

Så længe jeg kan huske, har jeg klaret mange ting selv. Jeg har været dygtig i skolen, haft gode venner, et godt fritidsjob mm. Jeg har følt mig ressourcestærk. Når jeg har mødt udfordringer har jeg taget dem op, og arbejdet med dem, til jeg har opnået en følelse af succes. Dèt er en af de dominerende fortællinger om mig. Dèt kan jeg identificere mig med- dèt har jeg det godt med. (det er trygt og velkendt).

Dén fortælling blev udfordret- når jeg ikke længere kan danse i takt. (for jeg har ved Gud øvet mig og øvet mig.) så pludselig bliver mit eget syn på mig selv udfordret – det passer i hvert fald ikke med sådan som andre oplever mig. Og det er der konflikten opstår! Det er ikke om jeg danser i takt eller ej. Det er om mit billede af mig selv er foreneligt med andres billede af mig!

Terapi

Terapi kan hjælpe dig til at blive mere klar over, hvad og hvorfor du reagerer, på bestemte ting. Sammen kan vi finde ud af, hvad der giver mening for dig at gøre. Nogle vil gerne lave nye fortællinger om sig selv – så hjælper jeg med det. Andre har det fint med de dominerende fortællinger, men vil gerne forstå baggrunden for dem.

Terapi kan give mening i parforholdet – hvorfor ender I ofte med at diskutere det samme? hvorfor bliver det samme problem ved med at opstå? (og måske er I begge trætte af det)?

 

Udfyld kontaktformular på min side, hvis jeg skal kontakte dig, så du kan høre, hvordan terapi kan hjælpe dig videre i dèn retning, du gerne vil.

 

For mit eget vedkommende er jeg igang med at omdøbe min dominerende fortælling “jeg kan klare alle udfordringer” til noget alà “det er ok at være dårlig til noget, selv om det er vigtigt for mig. At være dårlig betyder ikke at jeg er ligeglad med det”. Når jeg skriver, at jeg er i gang med det, så er det fordi, at flere års erfaringer tager tid at ændre. (det er ikke umuligt -men det er heller ikke et quick-fix) – så du er velkommen i mit terapirum både 1, 10 og 20 gange. – så længe det giver mening.

Jeg glæder mig til at møde dig.

Se også disse indlæg

hvad er en god mor?
Individuel terapi

God mor

Er du en god mor? Er du i tvivl? Bange for ikke at gøre det godt nok? Kommer du til at sammenligne dig med andre mødre? Hvordan ved du om, du er en god mor? Om det du gør er godt (nok)? Det er først om mange år, at vi kan se konsekvenserne af vores valg og handlinger i forhold til vores børn. Som mor kan Tvivlen fylde meget – og nogle gange tager den overhånd.

Taknemmelighed - mærk mere taknemmelighed i dit liv hos psykoterapeut Faaborg
Individuel terapi

Taknemmelighed

Hvor tit mærker du følelsen af taknemmelighed i dit liv? For de mennesker, der er omkring dig? Personligt er det sjældent, at jeg overvejer om eller hvor taknemlig jeg er. Ofte kører hverdagen bare derud af.. masser af ting, jeg skal gøre og forholde mig til – det er sjældent at jeg tillader mig selv, at mærke efter. (lidt dobbeltmoralsk, når jeg ofte beder mine klienter i terapier om at mærke efter, hvordan de har det.)