Forskel på psykolog og psykoterapeut?

psykolog uden ventetid. Psykoterapeut Odense. Psykoterapeut Faaborg.
Hvis du har brug for nogen at tale med, hvordan vælger du hvem du vil tale med? Forskel på psykolog og psykoterapeut? Hvilke metoder bliver brugt hvor? Og hvad er du mest komfortabel med? Hvad er bedst, psykolog eller psykoterapeut? Jeg beskriver nogle forskelle her.

Del dette indlæg

Hvad er en psykoterapeut?

Forskel på psykolog og psykoterapeut kan synes vanskelig. Jeg starter derfor med at fortælle om psykoterapeuter. En psykoterapeut er en person som er uddannet til at tale med andre mennesker om problemer. Psykoterapeut MPF er en beskyttet titel. Dvs. at den uddannelse en Psykoterapeut MPF har bestået er underlagt kvalitetskrav fra en ekstern undersøgelseskomitet.(blandt kravene er teoretisk forståelse, samtaleerfaring, samt egen terapi – altså at terapeuten selv har været i terapi.) Når du vælger en Psykoterapeut MPF er det din garanti for, at vedkommende har bestået en kvalificeret uddannelse. Derudover er en psykoterapeut MPF medlem af dansk psykoterapeut forening, og er underlagt etiske retningslinier mm. Derfor – vælg altid en Psykoterapeut MPF.

Hvad er en psykolog?

En psykolog har læst psykologi på et universitet. En psykolog kan diagnosticere dig – ”du har angst, stress, eller en depression”. En psykolog kan ligesom en psykoterapeut tale med dig, om de problemer du oplever. Du kan få tilskud til samtaler hos en psykolog gennem sygesikring Danmark – tilgengæld er der ofte længere ventetid på disse tider.

Forskel på psykolog og psykoterapeut er altså at psykologen kan diagnosticere dig, og at du kan få offentligt tilskud til dine samtaler.

Hvad er bedst psykolog eller psykoterapeut MPF?

Jeg tror ikke på, at der findes et ”one size fits all” da alle mennesker er forskellige. Jeg tror derfor heller ikke, at en Psykoterapeut MPF ALTID er det bedste valg. Det afhænger helt af, HVAD har du brug for? (hvis du f.eks. har brug for at blive undersøgt og finde ud af om du eller dit barn har en sygdom (diagnose) f.eks. ADHD, Angst mm. Så er en psykolog klart at foretrække.

Har du derimod brug for hjælp til at forbedre din livssituation, så er en psykoterapeut MPF lige så god som en psykolog. En psykoterapeut MPF har gennem sin uddannelse trænet samtale med mennesker, og fokuserer på at møde dig, dér hvor du er. Forskel på psykolog og psykoterapeut er, at en psykoterapeut MPF sjældent giver dig svarerne på hvad du skal gøre ved de udfordringer du oplever. I stedet undersøger I sammen -hvordan det giver mening for dig, at håndtere problemet.

 

Narrativ og systemisk teori

Der findes forskellige ”skoler”/ teoretiske retninger inden for begge fag. Psykoterapeuter kan derfor godt bruge forskellige metoder, og se forskelligt på tingene. Jeg er uddannet hos Systemisk Institut for Familieterapi  inden for det systemiske og narrative. Dvs. at jeg arbejder ud fra de erfaringer og fortællinger du har med om dig selv. Jeg tror på, at vi reagerer ud fra vores værdier- de ting, der er vigtige for os. Så når vi reagerer voldsomt eller oplever problemer, er det ofte fordi, der trædes på vores værdier. Når vi forstår hvorfor vi reagerer som vi gør, eller hvorfor noget opleves problematisk, bliver det nemmere for os dels at acceptere det (ikke være så hårde mod os selv), men også at gøre noget ved det.

Systemisk teori handler om, at alt er forbundet. Dette ses ofte i parterapi – når jeg taler vredt til min mand, så reagerer han anderledes end hvis jeg smiler imens jeg taler, hvorfor han ofte vil reagere forskelligt. Vi påvirker hinanden – det fungerer sjældent, når et par siger: ”hvis bare DU ændrer dig, så forsvinder vores problemer…” I den systemiske teori kigger vi på mønstre – og hvordan A påvirker B, som igen påvirker A osv.

Priser psykoterapi?

Prisen for at gå i psykoterapi svinger lidt. 1 times samtale koster ml. 700-900 kr. Endnu er det ikke muligt at få tilskud til samtaleterapi ved en psykoterapeut (som ved en psykolog) gennem sygesikring Danmark eller via din egen læge. Tilgengæld anerkender nogle forsikringsselskaber og arbejdspladser, at psykoterapeuter kan være lige som gode samtalepartnere som psykologer. Du kan derfor undersøge med dit forsikringsselskab, om de giver tilskud eller betaler for din behandling hos mig. (eller spørg din leder).

Jeg er psykoterapeut MPF med klinik midt på Fyn. Jeg tilbyder børneterapi, parterapi og individuel psykoterapi. Kontakt mig, hvis du vil vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig.

Se også disse indlæg

konflikthåndtering i parforhold. Få hjælp til at tale bedre sammen med parterapi Fyn.
Parterapi

Konflikthåndtering i parforhold

Hvad har en ovn og et parforhold til fælles? Forleden gik vores ovn i stykker- og jeg kom til at tænke på parforhold! Læs mere for at finde sammenhængen 🙂

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.