Hvordan fungerer psykoterapi?

Hvordan fungerer psykoterapi ?
Jeg havde forleden en samtale med en kvinde, som omhandlede hvordan fungerer psykoterapi. Hun mente at...

Del dette indlæg

Jeg havde forleden en samtale med en kvinde, som omhandlede hvordan fungerer psykoterapi. Hun mente, at alle terapeuter gør det samme arbejde. Hun sagde: ”der er begrænsede måder at spørge på. Og I hjælper alle til at klienterne bedre kan løse deres problemer”. ”I lytter, vejleder og coacher – hvor mange måder kan det gøres på?”

Det fik mig til at tænke… for jeg er jo IKKE som alle andre terapeuter. Jeg er mig selv. Jeg laver terapi ud fra hvad der giver mening for dig som klient. Selvfølgelig også på baggrund af teori jeg har tilegnet mig. Men igen- sådan vil alle mine psykoterapeut kollegaer vel også svare?

Hvordan fungerer psykoterapi hos LB-Terapi?
Hvad er det, som gør mig speciel, og gør, at DU vælger at komme i terapi hos mig? Dét blev jeg nysgerrig på.

Jeg har fundet frem til følgende:

  1. Hos LB terapi bestræber jeg mig på, at møde dig præcis, der hvor du er. Er du fanget midt i problem historien, så er det dér vi starter. Har du brug for et overblik- så er det dét, som vi går i gang med. Kort fortalt – jeg følger dig, og ikke omvendt.
  2. Jeg lytter først og fremmest til det, du fortæller. Jeg har tillid og en tro på, at det du fortæller, er sådan verden ser ud for dig. OG jeg stiller forstyrrende spørgsmål, som får dig til at reflektere over dine antagelser. Hvis jeg kun lytter, er der risiko for, at du forbliver der hvor du er, og hvor problemerne stadig fylder meget. Og uden udvikling, er det næsten spild af tid at komme i terapi. Så terapien fungerer ved at jeg lytter til og udfordrer dine udtalelser. (på en nænsom og respektfuld måde) Det giver dig mulighed for at stille dig anderledes i forhold til problemerne.*
  3. Jeg læner mig teoretisk op af den narrative og systemiske teori, som mener at DU er eksperten i eget liv. Derfor kan jeg ikke fortælle dig, hvordan du skal føle, f.eks. når du har mistet en tæt relation eller f.eks. føler dig stresset. Men ved at lytte til dig og bruge min teoretiske viden kan jeg hjælpe dig videre i en retning, som giver mening for dig. Den systemiske teori mener desuden, at ting hænger sammen – ligesom med domino brikker. Hvis den ene vælter, så påvirker det ofte de andre, på en eller anden måde. (måske vælter de ikke, men så står de uden brikken foran dem, og nogle ting er forandrede.) Du kan læse mere om systemisk og narrativ terapi.

Er du blevet klogere på hvordan psykoterapi fungerer hos mig? Eller har du stadig nogle spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte mig.

De bedste ”snart-sommerferie” hilsner fra Lise

 

Se video "3 myter om psykoterapi"

Se også disse indlæg

Psykoterapeut MPF - nyt logo fra Dansk psykoterapeutforening.
Psykoterapi

Psykoterapi hvad er det?

Hvis vi ikke er de rigtige til at hjælpe andre? hvad gør vi så? hvordan kan psykoterapi hjælpe dig eller en du har nær? For hvad sker der, hvis Ingen gør noget? Læs om psykoterapi og mulighed for at slippe ud af en uoverskuelig situation.

parterapi hjemme øvelser
Parterapi

Parterapi hjemme øvelser

Er der manglende kommunikation i dit parforhold? Eller synes du kommunikationen imellem jer er dårlig- el. misforstået? Har du brug for inspiration til øvelser eller måder, hvor I derhjemme kan tale sammen på en ny og mere forstående måde? Blogindlæg om hjemme øvelser i parterapi.