Tilbage til Fremtiden

LB terapi
Hvis du som barn var meget alene hjemme, og selv skulle sørge for at få mad, så har du fået nogle kompetencer og en...

Del dette indlæg

Om overlevelsesstrategi
I de legendariske “Tilbage til fremtiden” film fra 80’erne er der én vigtig regel!
DE MÅ IKKE MØDE SIG SELV I EN TIDLIGERE UDGAVE!
DET ÆNDRER OG ØDELÆGGER UDVIKLINGEN!

Jeg har længe tænkt over dette, fordi det har paraleller til det terapeutiske univers– ja hvem havde troet det? 😀

Problemer bliver genstridige, når vi benytter os af erfaringer fra tidligere, som ikke er blevet opdaterede. Lad mig forklare – for selvfølgelig er det ikke altid sådan…


Overlevelsesstrategi
Hvis du som barn var meget alene hjemme, og selv skulle sørge for at få mad, så har du fået nogle kompetencer og en overlevelsesstrategi i fht. at stille din sult. Når du som voksen er sulten, har du nemt ved at lave mad, det har du erfaring med og det virker godt! Din sult bliver stillet.

Hvis du igen som barn, var meget alene hjemme, men havde en oplevelse af, at det var fordi andre ikke ville være sammen med dig (søskende, forældre evt. venner), fik du erfaring med, at “du nok ikke var værd at bruge så meget tid på.” – og du lærte måske stadig at stille din sult og måske du også syntes, det var ok at være alene?! – du udviklede en overlevelsesstrategi.

Min pointe er, at hvis du som voksen oplever at mennesker nu gerne vil være sammen med dig- så kan dine erfaringer fra tidligere spænde ben for det, og enten overbevise dig om, at det ikke passer, eller du kan reagere som, da du var barn (f.eks. være ok i dit eget selskab og ikke lukke andre ind)

Nogle gange kan vores overlevelsesstrategier faktisk spænde ben, for det som vi gerne vil. Men hvis vi ikke er opmærksomme på, at de stadig har indflydelse i vores liv, bliver det svært at gøre noget ved det.


Citat:
“Vi skal huske, at et problem tidligere har givet mening for os. Det har tilført noget godt i vores liv.“ – Psykoterapeut Jacob F. Rasmussen.

Det har altså ofte været en hjælp i vores liv, men fordi vores overlevelsesstrategi er gamle (og forældede) ,og ikke tilpasset til der, hvor vi er i livet lige nu, ja så bøvler det altså mere for os, end det gavner.

Måske du har uopdaterede overlevelsesstrategier, som du vil kigge nærmere på? (de kan både spænde ben for dig, men også for dit parforhold)

Du kan læse mere om hvilken betydning vores fortællinger i livet har for vores overlevelsesstrategi i mit tidligere blog indlæg her: Fortællinger er magtfulde

Se også disse indlæg

Psykoterapeut MPF - nyt logo fra Dansk psykoterapeutforening.
Psykoterapi

Psykoterapi hvad er det?

Hvis vi ikke er de rigtige til at hjælpe andre? hvad gør vi så? hvordan kan psykoterapi hjælpe dig eller en du har nær? For hvad sker der, hvis Ingen gør noget? Læs om psykoterapi og mulighed for at slippe ud af en uoverskuelig situation.

parterapi hjemme øvelser
Parterapi

Parterapi hjemme øvelser

Er der manglende kommunikation i dit parforhold? Eller synes du kommunikationen imellem jer er dårlig- el. misforstået? Har du brug for inspiration til øvelser eller måder, hvor I derhjemme kan tale sammen på en ny og mere forstående måde? Blogindlæg om hjemme øvelser i parterapi.