Selvtillid og selvværd

Selvtillid og selvværd, at løbe i lidt tøj
Det var som om, at selvtillid og selvværd diskuterede i mit hoved. - Vil jeg vise min hoppende bare mave frem? bryster, kun skjult af sportstop? ARGH det er jeg ikke sikker på...

Del dette indlæg

Selvtillid og selvværd. Ord vi kan bruge i flæng i samfundet. Du har som oftest god selvtillid, når du har succes med noget, du laver. f.eks. sport, på arbejde eller på anden vis skaber et godt resultat. Selvværd handler om, at du selv føler, at du er noget værd. At du er god nok! Jeg tror på, at de fleste af os kender selvtillid og selvværd som både fjende og ven. Nogle gange er de med os – andre gange er de imod os. Afhængig af situationen.

Selvtillid på løbetur

Jeg var ude at løbe i weekenden – imens det var varmt. Jeg har en (selv)tillid ifht. løb. Jeg har tidligere løbet halvmarathon, og ved derfor, at min løbe-grund-form er ok. Jeg tror på, at jeg godt kan løbe 10-12 km på en varm sommerdag, uden de store udfordringer. Jeg har erfaringer fra tidligere, som understøtter denne tro på mig selv. Umiddelbart virker alt godt… Jeg har dog ikke løbet i 29 grader og høj sol før. – og sidst jeg løb halvmarathon var jeg forbi samaritteltet- fordi jeg var tæt på at dehydrere. Altså har jeg nogle erfaringer, som står lidt i kontrast til min selvtillid. “Er det måske alligevel for varmt til mig i dag? hvad nu, hvis jeg igen bliver dårlig? – betyder dèt så, at jeg ikke længere er så god til at løbe (som jeg selv tror)? Der var mange tanker på spil – nogle mere hjælpsomme end andre…

Selvværd på løbetur

Overstående tanker mundede ud i, at jo mindre tøj, jeg havde på under min løbetur, desto mindre var risikoen for at blive dårlig. (jeg ku´altså beholde historien om mig selv, som en god løber, hvis jeg løb i så lidt tøj som muligt- så jeg ikke kogte over). Men hvor lidt tøj er muligt?

Kan jeg tillade mig kun at løbe i sportstop og korte shorts? På en rute, hvor jeg møder andre mennesker? Vil jeg vise min hoppede bare mave frem? bryster, som kun er skjult af en sportstop? lår som blævrer, for hvert skridt jeg tager??? ARGH… DET ER JEG IKKE SIKKER PÅ, AT JEG KAN TILLADE MIG?!

Selvtillid og selvværd.

Det var som om, at selvtillid og selvværd diskuterede i mit hoved. Selvtilliden sagde: “gør det- så er jeg stadig en god løber, jeg har succes med at løbe i al slags vejr, altid”, selvværdet sagde: “hvad tror du ikke andre folk tænker om dig, når du kommer løbende der, i (for) lidt tøj? og samtidig kan alle se dit fedt..”

Jeg spurgte min mand til råds – og han holdt med Selvtilliden, så jeg løb i sportstop og korte shorts. ( For allerførste gang).

Inden for den første km, havde jeg mødt to mennesker, jeg kender – max pinligt! (her var selvtilliden meget lille, og selvværdet krøb tæer). Efterhånden som jeg fik tilbagelagt flere kilometer, og der kom rytme i benene, kom der også rytme i tankerne. “Det er ok, at jeg løber i så lidt tøj. (bemærk ordet lidt – for jeg synes måske stadig ikke helt, at det er ok?!) Det er vigtigere, at jeg passer på mig selv, og ikke dehydrerer, end at andre måske bliver stødt, når de ser mig løbe halvnøgen forbi..”

Jeg diskuterede det efterfølgende med nogle veninder, som sagde, at jeg godt kunne tillade mig at løbe i det tøj, når jeg nu var så slank… altså er det ok at løbe i sportstop og korte shorts, når jeg bruger str. 38 og ikke str. 44? el. str. 52? (jeg elsker, at få nye perspektiver, som jeg kan reflektere over – jeg elsker forskelligheden i mennesker, og vores mange artede (og lige gode) tilgange til udfordringer.

Magt og diskurser i samfundet.

Michael White, som er grundlægger af narrativ terapi, var inspireret af den franske filosof Foucault. Han mente, at der i ethvert samfund er nogle normer og diskurser. Noget som er mere rigtigt end andet. Noget accepteres som værende ok, og andet opfattes som synd, eller kriminelt mm.  Kort sagt – der er regler og love i vores samfund.

BURDE er et ord, der henviser til normer og diskurser. “Du burde tage dig sammen. Du burde rydde op. Jeg bør vise min kærlighed mere. Jeg burde være mere glad mm..” I ordet burde, ligger der et håb, om at noget bliver bedre, hvis bare vi følger reglerne.

I forhold til min løbetur- og min samtale med veninder, er det altså ok, at løbe i lidt tøj, hvis du har en krop, som opfattes som almindelig i samfundet. Hvis du derimod er en plussize, så er det nok bedst at du dækker dig lidt til under løbeturen??? Hvordan giver det mening? (Jeg ved godt, det her er sat på spidsen, men kan du følge min pointe?)

Dårligt selvværd

Når vi oplever dårligt selvværd, er det ofte fordi vi ikke føler os gode nok, iforhold til de normer og diskurser, som er førende i samfundet. Vi bøvler med det- nogle gange gør vi oprør, og går imod de uskrevne regler (hvilket ofte koster blod, sved og tårer). Andre gange prøver vi at sige “PYT” eller ignorere de fortællinger, vi har om os selv, som ikke passer ind i samfundet.

Gennem narrativ psykoterapi, kan jeg hjælpe dig med nye perspektiver til dine fortællinger. Sammen finder vi ud af, hvad der ligger bag fortællingerne, hvilke værdier, de er bygget på. Hvordan du kan beholde disse værdier, og stadig føle dig accepteret i samfundet (eller på jobbet, i parforholdet, blandt vennerne mm.)

Hvis du vil vide mere, så udfyld kontaktformularen eller ring til mig på tlf. 26393824.

Se også disse indlæg

konflikthåndtering i parforhold. Få hjælp til at tale bedre sammen med parterapi Fyn.
Parterapi

Konflikthåndtering i parforhold

Hvad har en ovn og et parforhold til fælles? Forleden gik vores ovn i stykker- og jeg kom til at tænke på parforhold! Læs mere for at finde sammenhængen 🙂

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.