Ikke god nok?

følelsen af ikke at være god nok
Kender du følelsen af at være utilstrækkelig? Følelsen af ikke at være god nok? eller gøre det godt nok? Utilstrækkeligheden kan være en magtfuld følelse, som får os til at reagere uhensigtsmæssigt.

Del dette indlæg

Kender du følelsen af at være utilstrækkelig? Følelsen af ikke at være god nok? eller gøre det godt nok? Utilstrækkeligheden kan være en magtfuld følelse, som får os til at reagere uhensigtsmæssigt.

Ikke god nok til dans

Jeg går til “hit fit dans” en gang om ugen. (Dans a’la aerobic i 90érne eller 10érnes zumba). Med mellemrum lærer vi nye danse- og det var hér, at jeg mærkede Utilstrækkeligheden. Følelsen af ikke at være god nok. Under en træning skulle vi lære en ny dans. Ny sang- nye trin – nye rytmer – min hjerne og krop var på overarbejde!

Uanset hvor meget jeg koncentrerede mig, så dansede jeg ikke rigtigt. Selv om jeg gjorde mig umage, og prøvede at skabe systemer (som tidligere har fungeret for mig). Jeg lavede alligevel mange fejl(trin), og følte mig ikke god nok. Jeg følte mig utilstrækkelig, og kunne ikke levere det, der forventedes af mig. (og mon ikke det i sidste ende er mine egne forventninger? for jeg tror faktisk ikke det generer eller skuffer de andre på holdet, når jeg danser forkert.)

Endnu mere frustrerende blev det for mig, når de andre på danseholdet begyndte at kunne den nye koreografi. (Hvorfor kunne jeg ikke? hvad gjorde jeg forkert? hvorfor var det så svært? hvorfor er jeg ikke god nok? eller lige så god som dem?).

Jeg havde mest af alt lyst til at give op. Stoppe med at danse. Drikke vand eller andet, for at undgå at fejle. Jeg havde lyst til at flygte fra situationen (strategi for at undgå følelsen af ikke at være god nok).

Dans eller parforhold?

Nu sidder du måske og tænker: “slap af, det er jo bare dans”, og det er rigtigt. Det er bare dans.

Grunden til at jeg skriver om min danse oplevelse her er, at jeg møder”Utilstrækkeligheden” mange gange, både i individuelle samtaler, men også i parterapi. Den ene- og nogle gange begge parter, føler sig utilstrækkelige. “jeg føler ikke, jeg er god nok, eller gør det godt nok.” (hvordan kan jeg tro andet, når jeg oplever, at du kritiserer mig, taler grimt eller uden respekt, eller du ikke anerkender mig for min indsats?!)

Pludselig bliver Utilstrækkeligheden en vigtig og sårbar følelse. En følelse, der kan fylde meget, og som vi vil gøre alt for ikke at mærke. ( i parforholdet ved at undgå følelsen, måske undgå at skændes eller netop begynde at skændes, for at give igen og føle Vreden i stedet for den sårende Utilstrækkelighed. Eller i sidste ende – afslutte eller forlade parforholdet -fordi følelsen af ikke at være god nok, er SÅ ødelæggende, at vi ikke kan holde til den mere. Læs evt. “Derfor går parforhold i stykker” og “Dårlig kommunikation i parforhold

Når vi taler om Utilstrækkeligheden, mister den noget af sin kraft, og der bliver plads til andre og mere behagelige følelser, f.eks. nysgerrighed, kærlighed og omsorg.

Ikke god nok i parterapi

Prøv at identificer den følelse du får, når din partner kritiserer dig. Hvad bliver du mest ked af? og hvad gør du så? (kritiserer tilbage igen, flygter eller noget helt tredje?) Måske mærker/kender du slet ikke Utilstrækkeligheden i jeres parforhold?

(Hvis du alligevel kan mærke noget, når du har læst dette, så kontakt mig). Gennem samtale træner jeg jer i, at mærke og fortælle hinanden om de følelser, som gør det svært for jer, at leve sammen. Jeg hjælper jer, til en større accept af, at I er forskellige, og hvordan I kan anerkende og rumme hinanden. Læs mere om god kommunikation og parterapi v. Odense.

Utilstrækkeligheden kan også dukke op uden for parforholdet – som i mit tilfælde med dans. Jeg har i samarbejde med en kunstner, lavet et projekt med unge mennesker, som igennem kunsten udtrykkede deres følelse af Utilstrækkelighed. Du kan læse artiklen her.

Se også disse indlæg

konflikthåndtering i parforhold. Få hjælp til at tale bedre sammen med parterapi Fyn.
Parterapi

Konflikthåndtering i parforhold

Hvad har en ovn og et parforhold til fælles? Forleden gik vores ovn i stykker- og jeg kom til at tænke på parforhold! Læs mere for at finde sammenhængen 🙂

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.