Parterapi hjemme øvelser

parterapi hjemme øvelser
Er der manglende kommunikation i dit parforhold? Eller synes du kommunikationen imellem jer er dårlig- el. misforstået? Har du brug for inspiration til øvelser eller måder, hvor I derhjemme kan tale sammen på en ny og mere forstående måde? Blogindlæg om hjemme øvelser i parterapi.

Del dette indlæg

Jeg møder ofte par, der søger parterapi, fordi de oplever manglende eller dårlig kommunikation i parforholdet. Det kan være misforståelser eller for meget – og andre gange for lidt samtale. Det kan være svært at finde balancen- for et par består jo af to forskellige individer, med hvert sit behov. Nogle mennesker taler meget- og bruger mange ord. Andre mennesker bruger færre ord. Afhængig af hvem vi er, og hvad vi tidligere har oplevet- reagerer vi forskelligt på vores partners måde at kommunikere på.

Parforhold og kommunikation

”Lise – vi ønsker værktøjer til at kommunikere bedre sammen.”

Det er ofte en sætning jeg hører, 1. gang jeg møder et nyt par, der kommer i parterapi. Et ønske om at få dén hjælp, som netop gør parret i stand til (igen) at kunne kommunikere i parforholdet. At føle sig set, mødt og forstået. Desværre kan parterapi ikke sammenlignes med et byggemarked.

Det er ikke muligt i parterapi, at tage en hammer ned fra hylden, og så være sikker på, at denne hammer kan brække muren imellem jer ned. Muren kan være bygget op af Frygten, Tavsheden, følelsen af Svigt mm. Afhængig af hvad muren er lavet af – kræver det forskellige metoder eller værktøjer. Det kræver forståelse af hinanden og tid. Både tid til at lytte (hvordan den anden har det, hvorfor den anden reagerer mm.) men også tid til at forstå. Når vi går fra en antagelse eller forståelse til en anden- kan det tage lidt inden vi helt forstår det. Nogle hypoteser skal afvikles, for at give plads til nye.

I parforholdet kan det være at følelsen af at skulle forsvare sig (f.eks. mod tidligere verbale angreb), skal ændres til følelsen af at kunne rumme den andens frustrationer – og bare lytte – uden at forsvare sig. Og det tager tid! – og kræver øvelse. For at kunne reagere anderledes, skal vi opnå en ny forståelse – og en tro på, at det er ok. At det kan føles sikkert. Det kan en enkelt hammer ikke ændre på.

Imago parterapi

Der findes flere metoder inden for parterapi. Jeg benytter mig ofte af elementer i Imago parterapi.

Kort fortalt handler Imago parterapi om, at de erfaringer, vi har gjort os tidligere i livet følger med os i voksenlivet – og i parforholdet. De uopfyldte behov og følelser, vi har fra barndommen, forstærkes ofte og spænder ofte ben i vores parforhold. Når vi opnår en forståelse af egne følelser, behov og reaktioner, bliver det lettere for både vores partner at forstå os, og samtidig – bliver parforholdets kommunikation bedre. I praksis betyder det, at I gennem styrede dialoger i parterapi øver jer i, at forstå, anerkende og lytte til hinanden.

Hjemme øvelser i parterapi

Hvis du er usikker på, om parterapi er noget for jer – eller din partner (endnu) ikke har lyst til gå i parterapi giver jeg her nogle parterapi hjemme øvelser. I kan afprøve – om det er noget for jer- og hvis I bliver nysgerrige og har lyst til at blive bedre til at kommunikere sammen, er I velkommen til at kontakte mig.

Parterapi hjemme øvelse # 1

Sæt et ur på 2 min. Fortæl nu din partner om noget du har oplevet i dag. (ting på jobbet – oplevelser med jeres børn- tanker du måske har gjort dig mm. – Det er valgfrit hvad du vælger- bare det ikke er kritik eller bebrejdelse af din partner).

Når de 2 min. er gået skal din partner genfortælle din historie. Prøv at bruge så mange af de samme ord, der blev sagt, som muligt. (f.eks. hvis din partner sagde: ”Min frokost smagte virkelig lækkert.” – så bestræb dig på at bruge ordet ”lækkert” og ikke erstat det med andre ord f.eks. dejligt, godt mm.)

Når din partner har genfortalt din historie- så prøv at byt. Således at din partner nu fortæller en historie på 2 min, som du skal gengive.

Resultat af parterapi hjemme øvelse? Følte I jer hørt? Var det svært at være nærværende, lytte og gengive en historie? Hvordan var kommunikationen imellem jer? (andet end måske en smule påtaget eller fjollet)

Parterapi hjemme øvelse # 2

Fortæl din partner, det som du gerne vil sige, sådan som du plejer at sige det. (Hvis I prøver dette et par gange, kan I evt. øve jer i- kun at tænke denne del- og altså ikke sige det højt).

Stil dig selv følgende spørgsmål: ”Af (alt) det jeg lige har sagt, hvad er så det vigtigste? Hvad er vigtigst for mig, at min partner hørte?” Herefter fortæller du din partner, hvad der var vigtigst for dig. Tjek nu af sammen – hørte din partner rent faktisk det, som du selv syntes, var det vigtigste? Eller var det noget andet i denne parterapi hjemme øvelse, din partner synes var vigtigst?

Prøv at byt – så det nu er din partners tur til at fortælle noget – og blive opmærksom på, hvad der er det vigtigste for ham/hende – og undersøg nu, om det også var dét, du hæftede dig ved.

Resultatet af disse to parterapi hjemme øvelser, er at I får trænet jeres kommunikation i parforholdet. I øver jer i, at forstå og lytte til hinanden. Præcis dét værktøj, som også trænes i parterapi – og som kan hjælpe jer med, at brække en evt. mur imellem jer ned.

Parterapi hjemme øvelserne kan med fordel laves i en weekend – hvor I har tid og er afslappede. Det kan f.eks. være en aften med en åben flaske vin eller snacks.

God fornøjelse 😊

Ps. Har I fået mod på flere parterapi hjemme øvelser? Læs da indlægget ”3 gode tips til at styrke parforholdet”

Se også disse indlæg

konflikthåndtering i parforhold. Få hjælp til at tale bedre sammen med parterapi Fyn.
Parterapi

Konflikthåndtering i parforhold

Hvad har en ovn og et parforhold til fælles? Forleden gik vores ovn i stykker- og jeg kom til at tænke på parforhold! Læs mere for at finde sammenhængen 🙂

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.