Psykoterapi hvad er det?

Psykoterapeut MPF - nyt logo fra Dansk psykoterapeutforening.
Hvis vi ikke er de rigtige til at hjælpe andre? hvad gør vi så? hvordan kan psykoterapi hjælpe dig eller en du har nær? For hvad sker der, hvis Ingen gør noget? Læs om psykoterapi og mulighed for at slippe ud af en uoverskuelig situation.

Del dette indlæg

Vi går til lægen, når vi er dårlige. Når vi fejler noget. Når vi har brug for en fagpersons vurdering. En der kan fortælle os hvad vi fejler- og ikke mindst få lidelsen til at gå væk. (medicin, operation mm.) Nogle mennesker går til fysioterapeut, hvis de får ondt i kroppen. Andre får wellness massage. Bare for lige at få løsnet lidt op i musklerne. Lidt egen-omsorg.

For at kunne blive ved med at være den bedste (fysiske) udgave af sig selv.

Men hvad med den psykiske? Hvordan holder vi den ved lige? Det er stadig lidt privat – og måske tabubelagt at fortælle om et psykoterapiforløb – eller et parterapiforløb. Det kan både være privat/intimt- vi ønsker ikke at andre skal vide, hvilke udfordringer vi bøvler med. Men måske er vi også usikre på andres reaktioner? ”kan du ikke løse dine problemer selv?” – ”hvorfor har du brug for en at snakke med?” eller vi kan være hårde ved os selv ”Jeg skal selv kunne klare mine udfordringer. Alle mennesker har udfordringer- og hvis andre kan klare det selv, så skal jeg også kunne.” ”Der er ikke noget galt med mig!

Læs mere om magtfulde fortællinger og “Det er ikke en skam at have et problem“.

Selvmordsforsøg

Forleden hørte jeg en historie om selvmordsforsøg. Om en kvinde, der var fraskilt- og tumlede med flere ting oven i hinanden – bl.a skilsmissen, usikkerheden ved fremtiden mm. Denne kvinde reagerede voldsomt. Hun truede med at begå selvmord. Og havde mislykkede selvmordsforsøg.

Når et menneske truer med at begå selvmord, men endnu ikke har gjort det, er det ofte et råb om hjælp. Nogle selvmordsforsøg er ikke ment som enden på livet, men som et wake up call til omverdenen. SE mig. Hør mig. Gør noget! Hjælp mig! – for lige nu er jeg i en situation, hvor jeg ikke kan hjælpe mig selv.

Det der ramte mig i denne historie var synet på hjælp. Kvindens Venner og familie gjorde ikke noget – for kvinden var tydeligvis ikke alvorlig omkring selvmord. Det var jo bare noget hun truede med! Og som mislykkedes for hende (for havde hun virkelig ville dø, havde hun jo nok valgt andre metoder) – nogen havde faktisk spurgt, om hun ikke skulle/ville tale med en professionel? – hvortil kvinden havde svaret nej, for der var jo ikke noget galt med hende -det var de andre mennesker (bla. Eks-manden, som havde taget initiativ til skilsmissen), som var problemet.

Så INGEN gjorde noget. De havde forsøgt at række hånden ud – men kvinden tog den ikke? (måske var hun ikke i stand til at tage den?!) De fortsatte alle deres liv…

Vi må håbe det bliver bedre i morgen

Sådan sagde de Nattergale i 90’erne. Andreas Odbjerg synger ”Vent og se- jeg ska’ nok få styr på det”. Vi kan derfor vente på, at nogen andre gør noget. Andre tager affære – og ansvar- for så skal vi ikke selv involvere os. I forhold til kvinden i historien –

Bliver situationen bedre? Nej det tror jeg ikke. Fortsætter kvinden med at true med selvmord? Muligvis. Måske lykkedes det for hende på et tidspunkt? Er det holdbart for familie og venner at blive truet med en persons mulige selvmord? Nej- det er slidsomt. Hele situationen er slidsom! Både for kvinden og for hendes venner og familie. Intet bliver forandret hvis ikke nogen gør noget!

Psykoterapi -hvad er det?

Psykoterapi er samtale. Samtale, hvor der er fokus på DIG og på DINE oplevelser. DINE erfaringer og de følelser og tanker, DU gør dig.

Målet med psykoterapi er at hjælpe dig videre i en ønsket retning. Når noget bøvler for os kan det overmande os- vi kan blive handlingslammede. Vores omgangskreds kan have svært ved at gøre noget- måske giver de råd, som ikke følges? Måske er de bange for at sige noget forkert? Måske skal de ikke involveres i noget så privat?

Psykoterapi hjælper dig videre. Sammen undersøger vi problemerne. Jeg kommer hverken med råd eller løsninger. Jeg lytter – og spørger ind. Jeg hjælper dig på en anerkendende måde (alle følelser, meninger og forventninger er ok) til at forholde dig til udfordringerne- så du opdager nye handlingsmuligheder.

Og hvis alt synes umuligt – så står jeg sammen med dig imens! Psykoterapi er støttende samtaler – det handler ikke om at bryde dig ned og genopbygge dig. Det handler om på en anerkendende og respektfuld måde, at hjælpe dig videre i en ønsket retning. Til at få et Liv i Balance!

Har du lyst til at høre mere – så kontakt mig. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Psykoterapi Fyn

Jeg tilbyder psykoterapi i min klinik på Midtfyn. Jeg kan derfor både være psykoterapeut Odense (den sydlige del) og psykoterapeut Faaborg ( den nordlige del).

DET TAGER KUN 20 MIN I BIL TIL MIN KLINIK FRA BÅDE FAABORG OG ODENSE.

Jeg har fokus på nærvær, diskretion- og at du kan få en samtale tid hurtigst muligt.

Se også disse indlæg

konflikthåndtering i parforhold. Få hjælp til at tale bedre sammen med parterapi Fyn.
Parterapi

Konflikthåndtering i parforhold

Hvad har en ovn og et parforhold til fælles? Forleden gik vores ovn i stykker- og jeg kom til at tænke på parforhold! Læs mere for at finde sammenhængen 🙂

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.