Relationsterapi – hvordan enes vi?

Relationsterapi v. psykoterapeut Svendborg
Relationsterapi er terapi eller samtale med flere parter- som er uenige. (f.eks. veninder, eller svigermor og svigerdatter, kollegaer, naboer mm.).

Del dette indlæg

Relationsterapi er terapi eller samtale med flere parter. Parter, som er uenige, eller som har en negativ indvirkning på hinanden. Relationer (f.eks. veninder, eller svigermor og svigerdatter, kollegaer, naboer mm.).

Konflikter

Husker du for år tilbage – der var tv programmet “I krig med naboen”. Et program, hvor konflikter er gået i hårdknude, hvor det at indgå et kompromis kan føles som et nederlag, for den ene eller begge parter- og derfor ikke er en mulighed.

For at løse en konflikt skal det helst give mening for begge parter. Det er svært at acceptere noget, hvis man selv synes, det er dumt, dårligt eller strider imod ens egen opfattelse – det oplevede jeg i weekenden. Jeg sagde fra. (jeg valgte fællesskabet fra, og det blev opfattet negativt) “Er det nødvendigt at trække dig?” Jeg prøvede at forklare mig: “Det handler ikke om jer. Jeg vælger ikke jer fra – jeg vælger mig selv (og mine behov) til. Jeg har brug for ro, jeg har brug for alenetid.” Jeg blev mødt med ting, (som helt sikkert er sagt i den bedste mening)

– Vi andre har det også hårdt nogle gange.

Jeg forstiller mig, at deres intention var ala: (vi forstår din situation, vi har også nogle gange brug for ro.)

Alligevel fik jeg en følelse af, at det var forkert at vælge mig selv til. Måske ligefrem egoistisk – eller svagt, for andre har det jo også svært!!!

Og hvad gør jeg så? Bider i det sure æble? Fremtvinger et lille smil? og fortsætter til glæde for de fleste (bortset fra mig selv?) Det gør jeg tit! Lige klemmer balderne sammen en ekstra gang – for andres skyld – og også for min egen. “Jeg er jo ikke sådan en, der giver op” – dèn fortælling har jeg også med mig.

Hvordan foregår relationsterapi?

Forenklet handler det om at mentalisere den anden. At kunne sætte sig i vedkommendes sted, og se tingene fra deres perspektiv. ( og havde det været let – så havde I selvfølgelig bare gjort det). For at kunne mentalisere kræver det flere ting. Bl.a. at vi er trygge ved hinanden – og at vi stoler på hinanden, og det kan altså være svært. (jeg har hørt om nabostridigheder, hvor den ene part har fældet den anden parts træ, uden at spørge om lov) – eller i en terapi, hvor en svigerdatter har forbudt sin svigermor, at passe barnebarnet – fordi de havde forskellige holdninger). What to do?

Relationsterapi kan hjælpe med at løsne op for konflikter – både inden og efter, de er gået i hårdknude. (Det er sjældent for sent at kontakte mig – men jo længere tid, konflikten kører, desto mere arbejde har I med at rulle den tilbage igen).

I relationsterapi hjælper jeg med at skabe et rum, med tillid og tryghed. Et rum, hvor I kan sige, det I mener, og hvor “fanger bebrejdelserne” så I undgår mudderkastning. Jeg hjælper jer til en mere konstruktiv og anerkendende samtale, hvor alle parters meninger høres – og respekteres.

Er du interesseret i at vide mere? så læs her.

Se også disse indlæg

hvad er en god mor?
Individuel terapi

God mor

Er du en god mor? Er du i tvivl? Bange for ikke at gøre det godt nok? Kommer du til at sammenligne dig med andre mødre? Hvordan ved du om, du er en god mor? Om det du gør er godt (nok)? Det er først om mange år, at vi kan se konsekvenserne af vores valg og handlinger i forhold til vores børn. Som mor kan Tvivlen fylde meget – og nogle gange tager den overhånd.

Taknemmelighed - mærk mere taknemmelighed i dit liv hos psykoterapeut Faaborg
Individuel terapi

Taknemmelighed

Hvor tit mærker du følelsen af taknemmelighed i dit liv? For de mennesker, der er omkring dig? Personligt er det sjældent, at jeg overvejer om eller hvor taknemlig jeg er. Ofte kører hverdagen bare derud af.. masser af ting, jeg skal gøre og forholde mig til – det er sjældent at jeg tillader mig selv, at mærke efter. (lidt dobbeltmoralsk, når jeg ofte beder mine klienter i terapier om at mærke efter, hvordan de har det.)