Hvordan opdrager jeg mit barn?

Hvordan opdrager jeg mit barn?
Hvordan opdrager jeg mit barn bedst? Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig? Hvordan giver jeg mine værdier videre til mit barn? (og hvad kommer jeg utilsigtet til også at lære mit barn?)

Del dette indlæg

Hvilke værdier giver du videre til dine børn? Hvad er særlig vigtigt for dig, at dine børn tager med sig videre i livet? Måske er du helt klar i spyttet, du ved præcist hvorfor du gør, som du gør, overfor dine børn? Måske tænker du: ”hmm… det har jeg ikke tænkt over, men det er vel noget med…?” Måske har du googlet ”hvordan opdrager jeg mit barn?” – og måske har du stadig ingen svar?

Hvordan opdrager jeg mit barn?

Når vi som forældre skal opdrage vores børn, er der mange muligheder. Valg og fravalg. Hvad betyder det at opdrage? (“du får ret og jeg får fred?”) – eller “børn skal ses men ikke høres?” Gamle floskler, som tidligere var gældende. Jeg googlede det – ”hvordan opdrager jeg mit barn?” og fik et (synes jeg selv) vældig godt svar hos netdoktor. Læs svaret her. Det handler om at forberede barnet til et liv i samfundet. At være en del af samfundet, at kunne bidrage og indordne sig i samfundet, og samtidig udvikle sig og have det godt.

Opdragelse i et omklædningsrum

Jeg blev interesseret i opdragelses aspektet, da jeg opevede en episode i et omklædningsrum. Jeg overværede (stiltiende) episoden. Jeg kunne dog mærke, at den gjorde noget ved mig- den skubbede til mine værdier som privatperson. Som mor til to.

 

Episoden kort fortalt:

Dreng på ca. 4 år spiser af en madpakke, som står åben på bænk i omklædningsrum. Han går rundt omkring – snakker med sin mor, og de andre han kender, imens han spiser. Hans mor er ved at give lillesøster overtøj på.

Dreng: ”Hov, nej!”

Mor: ”hvad søren? Spiser Sofie af din mad?”

Sofies mor: ”uhm, fandt du lige lækkert pålæg?”

Mor (til dreng): ”Det kan ske, når du går fra din mad”

Sofies mor: “Ja,når Sofie er her, spiser hun det mad hun kan nå.”

Drengen kiggede fra den ene mor til den anden. Usikker på, hvordan han skulle reagere. Hans mor havde imellem tiden givet lillesøster tøj på, og pakket madpakken, og så gik de.

Værdier i opdragelse

Tilbage var jeg … jeg kan se flere aspekter i historien:

  1. Drengen, skal lære at passe på sine ting. Hvis du ikke vil dele med andre, så hold det for dig selv.

1.b han kunne også have lært- du bliver nødt til at kontrollere dine ting her i livet – ellers kan du ikke være sikker på noget.

  1. Sofie har lært- alle mennesker vil dele. ”mi casa e su casa”

2.b Sofie kommer til at overskride flere menneskers grænser, de vil beskrive hende som grænseløs eller ignorant, og nogle mennesker vil tage afstand fra hende.

Jeg tror ikke det ene aspekt er mere rigtigt end det andet. Jeg tror det afhænger af øjnene der ser, og af hvilke ord forældrene knytter til deres handlinger over for børnene.

Hvad tænker du selv?

Familieterapi

I familieterapi kan jeg hjælpe jer til at finde JERES vej igennem en opdragelsesjungle, hvor et valg betyder 3 fravalg (eller mere). Jeg fortæller jeg IKKE hvad I skal gøre. I stedet hjælper jeg, jer med at undersøge HVAD der er vigtigt for jer. HVORFOR det er vigtigt, at netop jeres barn (børn) får disse værdier med sig, og ikke mindst – HVORDAN kan I bedst hjælpe jeres barn i den retning, I finder rigtig.

I familieterapi læner jeg mig op ad over 15 års samarbejdserfaring med sparring og guidning af (små)børnsforældre. Samtidig benytter jeg mig af min terapeutiske færdigheder samt viden om børn psykologiske udvikling og familiedynamikkers påvirkninger af hele familien.

Familieterapi hos LB Terapi handler ikke om mig eller min personlige holdning. Det handler om at hjælpe jer bedst muligt i den retning, som I ønsker for netop jeres familie.

Er I interesseret i at høre mere om et evt. forløb- så kontakt mig – enten via mail el pr. tlf. 26 39 38 24.

Hilsen Lise

Se også disse indlæg

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.

Psykoterapeut MPF - nyt logo fra Dansk psykoterapeutforening.
Psykoterapi

Psykoterapi hvad er det?

Hvis vi ikke er de rigtige til at hjælpe andre? hvad gør vi så? hvordan kan psykoterapi hjælpe dig eller en du har nær? For hvad sker der, hvis Ingen gør noget? Læs om psykoterapi og mulighed for at slippe ud af en uoverskuelig situation.