Hvad er familieterapi?

Få en gladere familie med familieterapi
Når to (forskellige) sæt erfaringer og oplevelser skal kombineres kræver det kompromisser og forståelse af hinandens perspektiver. Familieterapi eller relationsterapi er for jer – der vil drøfte jeres udfordringer og finde en fælles vej for jeres familie.

Del dette indlæg

Familieterapi

Familier er forskellige. Vi har forskellige værdier, ønsker og behov. Problemer opstår, når medlemmer i familien er uenige om, hvad der er vigtigt. Når vi ”kæmper” for hver vores sag – uden at koordinere indsatsen med hinanden. Her kan familieterapi være en løsning – så I i fællesskab finder en retning, som giver mening for netop jeres familie.

Familieoplevelser

Jeg var i weekenden i Legoland med min familie. Legoland – og andre forlystelsesparker er et oplagt sted, at iagttage, hvordan andre familier lever. Hvordan de er sammen – taler til og med hinanden. Hvordan de som enhed begår sig i en større forsamling. Der er mulighed for at familier kan træne eller øve, de regler og normer, som er vigtige i netop deres familier. Afprøve om regler og normer fungerer i større sammenhænge – og ikke mindst undersøge hvilke reaktioner og påvirkninger en given norm eller regel giver. En tur i Legoland kan sammenlignes med familieterapi, da vores adfærd analyseres og vi kan tale om effekterne af adfærden. Og hvordan vores handlinger og reaktioner påvirker andre.

Køkultur

Imens vi stod i kø til en forlystelse, blev jeg opmærksom på en mor og hendes datter. Moderen stod i køen, imens datteren legede i et venteområde ( Legoland har legeområder med legoklodser, så køerne ikke føles så lange for børn. Smart.) Moderen bevægede sig fremad i køen, imens datteren stadig legede. Da det var ved at være deres tur, kaldte moderen på datteren. Datteren ville sætte de sidste klodser sammen (kender du også det- at dit barn siger : ”jeg skal liiiige…”?) Derefter skulle hun bevæge sig op igennem køen til moderen. Resultatet blev, at lego-medarbejderen lukkede andre ind i forlystelsen imens. Da datteren var nået frem til moderen, var forlystelsen fyldt- og de måtte vente til næste tur.

Jeg må indrømme, at min retfærdighedssans blev belønnet. (”ha! Så kan I lære det”) var næsten min tanke. Det var retfærdigt, at alle andre ikke skulle vente på at datteren blev færdig med at lege. At andre i køen kunne komme til, og at mor og datter måtte vente, fordi datteren ikke var klar.

Min mand og jeg talte om at lære sit barn om køkultur. At behovsudsætte – du vil gerne lege med legoklodser, men hvis du også vil prøve denne forlystelse, må du udsætte dit behov for at lege med lego. Du må vælge. Vi stod i køen sammen med vores børn. Som havde afsluttet deres leg med klodserne, og som havde accepteret at de skulle stå og vente (og kede sig lidt). Er det så fordi, at vi gør tingene rigtigt og moderen gjorde det forkert? Nej. Er det for at pudse min egen forældreglorie? Nej. Jeg skriver om det, fordi det er så svært ALTID, at gøre det bedste for vores børn. At blive enige som forældre. Og at (turde) holde ved de beslutninger vi har taget på vores børns vejne.

Curlingmor?

I sommers var jeg med familien til et marked. Her valgte jeg, at stå i kø til en ”meet n’ greet” – for mine børn. De ville så gerne møde Alexander Husum. Så imens de kiggede på boder, stod jeg i kø for mine børn. 2 timer!!!

Da tiden nærmede sig- kom mine børn (og mand) ind til mig i køen, og børnene stod klar til give håndtegn til Alexander. Minder det ikke lidt om moderen og datteren i Legoland. Umiddelbart jo! Forskellen er dog, at mine børn var klar INDEN Alexander Husum kom. Ingen af dem bagved skulle vente yderligere- pga. mine børn. Havde mine børn ikke haft godt af at lære noget om køkultur? Og hvis de gerne vil give håndtegn til en kendt- tja så kræver det 2 timers venten forinden. Jo! 

Med i mine overvejelser var dog, at jeg gerne ville have en længere og hyggelig dag på markedet. En dag, hvor jeg kunne kigge på boderne uden trætte børn, uden konflikter mm. Så jeg valgte, at jeg kunne bruge noget at min energi på at stå i kø. Børnenes energi kunne så bruges på resten af dagen-så det blev hyggeligere for os alle sammen.

Mistrivsel blandt unge

Jeg tror på, at alle forældre gør det bedste de kan! Nogle gange er det børnenes udvikling og læring, der prioriteres. Andre gange handler det om at få hverdagen til at fungere – eller bare komme bedst muligt igennem mulige konfliktsituationer. Men hvis vores børn ikke lærer at indgå kompromisser, kan livet blive hårdt. Trivsel kan blive til mistrivsel. Hvis vi ikke har erfaring med at behovsudsætte, har vi ingen strategier, når vi møder ubehag. Vi kan blive bange for ubehaget – vi har ikke erfaringer , der forsikrer os om, at vi godt kan overleve. At ubehaget forsvinder om lidt eller bliver mindre- og at vi om lidt er helt ok igen. Det ved vi ikke! Hvis vi ikke er trænet i det!

Betyder det så, at det er forældrenes skyld, at så mange unge mistrives? Nej! Men vi kan hjælpe vores børn ved at øve det med dem. Skolelærere vil have lettere ved at undervise, hvis eleverne er gode til at behovsudsætte, vente på tur, og acceptere (uden protest) at tingene ikke altid er sådan som vi ønsker os, de skal være. Samfundet vil fungere bedre – hvis vi alle sammen kan behovsudsætte og kigge på fællesskabets behov i stedet for vores egne individuelle behov.

Hvad er familieterapi?

Familieterapi eller relationsterapi er for jer – der vil drøfte jeres udfordringer. Blive klogere på, HVAD I gerne vil med jeres børn. HVORDAN I vil nå derhen. HVORFOR I vil? Og hvad I er villige til at ofre, for at nå derhen. ( tænk bare på ordsproget ”At vælge sine kampe med omhu”). Intet er perfekt – så hvad kan og vil vi gå på kompromis med?

Jeg hjælper jer i jeres proces. Jeg har mere end 15 års erfaring som pædagog og i at arbejde med udsatte unge. Familieterapi hjælper jer til at sætte fokus på hvad, hvordan, hvornår I opnår det, I ønsker, samt hvorfor det er vigtigt for jer. Måske er I ikke enige – vi kommer som forældre med hver vores erfaringer. Hver vores opdragelse. Når to (forskellige) sæt erfaringer og oplevelser skal kombineres kræver det kompromisser og forståelse af hinandens perspektiver. Hvis I bøvler med det – kan parterapi give jer større forståelse for hinanden (og jeres holdninger og meninger). Parterapi behøver ikke handle om knas i parforholdet eller at I ikke længere elsker hinanden. Parterapi kan også handle om at få skabt en bedre kommunikationsform imellem jer som forældre.

Er I interesserede i mere viden? Så læs tidligere indlæg: Relationsterapi – hvordan enes vi? og Skænderi i familien. I kan også skrive spørgsmål pr. mail eller udfylde kontaktformularen – så kontakter jeg jer.

Se også disse indlæg

Psykoterapeut MPF - nyt logo fra Dansk psykoterapeutforening.
Psykoterapi

Psykoterapi hvad er det?

Hvis vi ikke er de rigtige til at hjælpe andre? hvad gør vi så? hvordan kan psykoterapi hjælpe dig eller en du har nær? For hvad sker der, hvis Ingen gør noget? Læs om psykoterapi og mulighed for at slippe ud af en uoverskuelig situation.

parterapi hjemme øvelser
Parterapi

Parterapi hjemme øvelser

Er der manglende kommunikation i dit parforhold? Eller synes du kommunikationen imellem jer er dårlig- el. misforstået? Har du brug for inspiration til øvelser eller måder, hvor I derhjemme kan tale sammen på en ny og mere forstående måde? Blogindlæg om hjemme øvelser i parterapi.