Skænderi i familien

skænderi i familien
Børn ved meget om, hvad de har lyst til, men meget lidt om hvad de har brug for. Hvordan kan du som forælder skabe de bedste forudsætninger for din familie? For at I har det hyggeligt sammen? Sådan at I alle trives og konflikterne bliver færre? Læs mere om skænderi i familien, mønstre og roller her.

Del dette indlæg

Børn ved meget om, hvad de har lyst til, men meget lidt om hvad de har brug for.

Hvordan kan du som forælder skabe de bedste forudsætninger for din familie? For at I har det hyggeligt sammen? Sådan at I alle trives og konflikterne bliver færre? Læs mere om skænderi i familien, mønstre og roller her.

Sommerferien er ved at være slut. Hverdagen kalder – og måske er vi flere, der længes efter hverdagen. En hverdag med struktur og forudsigelighed. En hverdag, hvor der er ”plejer” ting, så vi ikke hver dag skal træffe beslutninger om alting – hvor vi ikke selv skal beslutte, hvad der skal ske i døgnets 24 timer.

Skænderier i sommerferien

Vi har haft skænderi i familien i løbet af vores ferie. Næsten dagligt. Skænderier, som handlede om, at vi ikke havde forventningsafstemt, hvordan vi ville være sammen med hinanden i 3 uger. Hvor meget vi ville være sammen- og om hvad vi ville være sammen om.

Allerede en af de første dage i ferien blev det klart, at vi IKKE havde samme indstillinger… jeg havde bedt min søn om at rydde noget op-  ”hallo mor- jeg har ferie! Så jeg skal ikke lave noget!” Hans holdning til ferien var, at han kun skulle lave alt det sjove- bade, spise is, spille i-pad og være længe oppe. (min holdning var – nu har vi endelig tid til lidt ekstra- bl.a. at sortere legetøj, rydde op i børnenes tøj, men også at sidde laaang tid over morgenkaffen, sove længe, og lidt alenetid). Med hver vores forventninger til de samme dage, er det næsten umuligt, at det ikke ender i konflikter og skænderier i familien.

”børn stræber ikke efter magt – de samarbejder og udfylder tomrum. Børn har deres bestemte meninger om, hvad de vil og hvad de ikke vil, men de har intet begreb om, hvordan man på lang sigt skaber den rette atmosfære i en familie. Børn ved meget om, hvad de har lyst til, men meget lidt om, hvad de har brug for, så hvis lederskabet overlades til børnene, bliver resultatet under alle omstændigheder katastrofalt for alle parter.”

Kompromis

Vi prøvede at indgå kompromisser – dagligt! Men hvis begge parter holder stejlt på hver deres ønsker ( bl.a. at jeg IKKE vil stå op før kl. 06 i min ferie) bliver kompromisset svært at finde. Jeg prøvede sågar at give efter – og jeg cyklede en morgen kl. 06.30 3 km til en legeplads (inden min morgenkaffe- hvilket er et stort offer for mig!). Alligevel endte dagen med forskellige forventninger – og efterfølgende konflikter.

Hvorfor fortæller jeg dig om min (mindre gode) sommerferie fyldt med skænderier? For at gøre oprør mod de fantastiske feriefortællinger vi ellers møder på de sociale medier. For at fortælle, at det kræver dialog og forventningsafstemning at føle sig set og hørt – og deraf have det godt sammen. Når det mislykkedes – for det gør det altså bare nogle gange – hvad gør vi så?

Undgå skænderi i familien.

Tal med hinanden! Det lyder banalt, men ofte glemmer vi det. Vi har nogle gange en forventning om, at andre godt ved, hvad vi vil. (måske fordi vi ikke har ændret mening siden sidst, så andre burde huske det fra tidligere, eller fordi vi er tydelige i vores mimik – f.eks. sukker jeg højt, når min søn lægger sine sure sokker op på sofabordet.) Det er dog ikke altid, at vi lægger mærke til disse ting, og så kommer skænderierne.. eller hvis min søn siger noget til mig (imens han har en forventning om at jeg lytter- hvorimod jeg sidder og nyder stilheden og en kop kaffe).

  • Lav en aftale med hinanden.

”der er noget jeg gerne vil tale med dig om- PASSER DET NU?” I ovenstående tilfælde, ville jeg ku nå at stoppe min søn, ved at sige – ”giv mig lige 10 min. Til at drikke kaffen færdig, så er jeg klar til at lytte” På den måde oplever min søn IKKE, at jeg ignorerer ham. Han oplever derimod, at jeg ser ham. At jeg hører på ham, men finder et tidspunkt, som også fungerer for mig.

Vil du have mere hjælp til at forebygge skænderi i din familie med familieterapi? Hjælp til at trives og tale bedre sammen? Så udfyld kontaktformularen eller bestil en tid til samtale på tlf. +45 26 39 38 24.

Du kan læse mere om Jesper Juul her.

Se også disse indlæg

konflikthåndtering i parforhold. Få hjælp til at tale bedre sammen med parterapi Fyn.
Parterapi

Konflikthåndtering i parforhold

Hvad har en ovn og et parforhold til fælles? Forleden gik vores ovn i stykker- og jeg kom til at tænke på parforhold! Læs mere for at finde sammenhængen 🙂

Hvad er vigtigt i et parforhold? Parterapeut Odense, Faaborg og Svendborg.
Parterapi

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Hvad er vigtigt i et parforhold? og ikke mindst- hvordan opnår vi det? Læs min guide med 3 trin her.