Spejlneuroner

LB terapi
Her til aften så jeg solens stråler genspejlet i et drivhus tæt på vores hus. Jeg synes, det var flot, og det var lige før...

Del dette indlæg

Her til aften så jeg solens stråler genspejlet i et drivhus tæt på vores hus. Jeg synes, det var flot, og det var lige før! at jeg kunne mærke varmen fra solens stråler. ( også kun lige før)

Det fik mig til at tænke på spejlneuroner. Hvordan vores hjerne ubevidst opfatter stemninger, ansigter, ord og andre udtryk, og hvordan vi spejler det tilbage igen. Og det gør vi ofte- og for det meste ubevidst.

Tænk bare på den seneste uoverensstemmelse du havde med en ven, kollega, din partner eller dit barn. Hvis du blev mødt med vrede og irritation, så er det ofte dèt, vi selv giver igen. – og når vi smiler til andre mennesker (selv i supermarkeder bag mundbind, tja så smiler de ofte tilbage igen). Helt instinktivt og uden at tænke over det.

 

Vi er født med spejlneuroner

Spejlneuroner er aktive allerede fra fødslen af – i samspillet mellem mor (og far) og barn. Barnet mærker følelser, f.eks. glæde el ked af det-hed, som forældrene spejler tilbage igen, så barnet lærer følelsen bedre at kende. Spejlneuroner er aktive hele livet igennem, og forskning og viden om deres betydninger for vores tilknytningsmønstre bruges ofte i terapi og inden for psykologi. Læs evt. mere her.

Spejlneuroner hjælper mennesker til at afkode en situation, stikke en føler ud. De hjælper os til at agere i sociale sammenhænge- hvilket tidligere har betydet, større overlevelsesmuligheder- fordi mennesket levede i grupper/ klaner og ikke kunne klare sig selv alene. (uden sin gruppe eller familie)

Hvis du befinder dig i et dårligt mønster, hvor I begge spejler hinandens negative adfærd (vrede, irritation, ligegyldighed mm.) så kan (par)terapi hjælpe jer til at ændre mønstret, så det igen er de positive ting I spejler til hinanden. (glæde, omsorg, kærlighed mm.)

Jeg vil i hvert fald bestræbe mig på, at møde min mand og mine børn med den varme og ro, som jeg (næsten) følte, da solen skinnede på billedet.

HVAD VIL DU GENSPEJLE OG BRINGE MED VIDERE I MORGEN?

Se også disse indlæg

hvad er en god mor?
Individuel terapi

God mor

Er du en god mor? Er du i tvivl? Bange for ikke at gøre det godt nok? Kommer du til at sammenligne dig med andre mødre? Hvordan ved du om, du er en god mor? Om det du gør er godt (nok)? Det er først om mange år, at vi kan se konsekvenserne af vores valg og handlinger i forhold til vores børn. Som mor kan Tvivlen fylde meget – og nogle gange tager den overhånd.

Taknemmelighed - mærk mere taknemmelighed i dit liv hos psykoterapeut Faaborg
Individuel terapi

Taknemmelighed

Hvor tit mærker du følelsen af taknemmelighed i dit liv? For de mennesker, der er omkring dig? Personligt er det sjældent, at jeg overvejer om eller hvor taknemlig jeg er. Ofte kører hverdagen bare derud af.. masser af ting, jeg skal gøre og forholde mig til – det er sjældent at jeg tillader mig selv, at mærke efter. (lidt dobbeltmoralsk, når jeg ofte beder mine klienter i terapier om at mærke efter, hvordan de har det.)