Lavt selvværd unge

Unge med angst. Psykoterapi Odense. Psykoterapeut Odense. Kort ventetid.
"Næsten hver tredje 16-24 årig kvinde har et dårligt selvværd." "Høj mistrivsel i ungdomsårene øger risikoen for social marginalisering i voksenlivet" Læs mere om lavt selvværd hos unge og hvad du kan gøre - både som ung og som forælder.

Del dette indlæg

Kender du til lavt selvværd blandt unge? Måske står du som forælder på sidelinjen, og prøver det bedste du kan, for at overbevise din teenager om, at han/hun er fantastisk, som han/hun er? Eller måske er du selv ung, og kan mærke, at du ikke er helt tilfreds med dig selv? Du føler dig ikke helt lige så god som de andre… Lavt selvværd hos unge forekommer oftere i dag – de unge stiller større og større krav til sig selv. Hvordan kan vi hjælpe dem bedst muligt?

Nedenstående indlæg tager udgangspunkt i mediernes fokus på, at unge er stressede, oplever lavt selvværd og at de har brug for hjælp, til at arbejde med det. Der er dog længere ventetid hos psykologer, så overvej om psykoterapi hos en psykoterapeut MPF kan være noget for dig. Læs evt. mit tidligere indlæg ”psykolog uden ventetid”

"Næsten hver tredje 16-24 årig kvinde har et dårligt selvværd"

Min krop er ikke pæn!

Jeg har som mor til 2 børn, brugt en del tid i omklædningsrum i div. Badelande og svømmehaller. Her blev jeg overrasket over, hvor mange unge, der ikke vil vise deres kroppe frem. Unge piger, som det ene øjeblik er fuldt påklædt og i næste øjeblik på magisk vis har skiftet til badetøj, vel og mærke under deres håndklæde, så INGEN har set deres kroppe. Selvfølgelig kan de være generte, men det kan også være et symptom på lavt selvværd hos unge.

Jeg synes det er fint, med de aflukkede baderum. Hvor der kan klædes om i fred og ro, uden nysgerrige blikke. Der kan være mange grunde til, at nogen ønsker at være alene, når de skal klæde om – religion, synlige ar og mærker, eksem mm. Men hvis vi går derind for at andre ikke skal se vores krop – måske fordi vi skammer os over den, så leder det mine tanker hen på lavt selvværd hos unge.

Lavt selvværd

Lavt selvværd hos unge kan handle om mange ting. Det behøver ikke handle om din krop. Følelsen af lavt selvværd kan også opstå, hvis man ikke har lige så mange venner, som de andre fra klassen el. holdet har. Hvis de andre i vennegruppen laver ting sammen, uden at du er inviteret. (”gider de ikke være sammen med mig? Jeg er ikke så spændende og interesseret. Jeg er nok ikke god nok” kan være tanker og følelser, som opstår, når vi ikke føler os som en del af fællesskabet.

Lavt selvværd hos unge kan også opstå hjemme, hvis du ikke mærker (samme) interesse og engagement fra dine forældre. (”vil de mig ikke mere?” ”måske elsker de min lillebror højere?” ”de glæder sig nok bare, til jeg flytter.” jeg må være besværlig…”) kan evt. være nogle af de tanker der tyder på lavt selvværd hos unge. (set fra forældrenes synspunkt, kan det være helt anderledes ”hun er i gang med en løsrivelsesproces. Vi skal ikke bremse hende. Vi vil hende det bedste. Hun kan bestemme, hvornår og hvor meget hun vil være sammen med os” – lige pludselig kan forstående forældre opfattes som ligeglade, hvilket kan styrke følelsen af lavt selvværd. Hvis I genkender ovenstående, kan en samtale, hvor I alle fortæller om jeres oplevelse af hverdagen, forhindre misforståelser, og skabe mere glæde og forståelse i hverdagen. Læs mere om Relationsterapi.

"Vi har et samfund med et højt tempo og et uforholdsmæssigt stort fokus på at præstere. Det almindelige og gennemsnitlige er ikke godt nok. Det bliver nogle af de unge ramt af, Man kan godt være ung og have masser af kompetencer og samtidig mistrives."

Kompetente unge kan også føle lavt selvværd

Måske har du succes på mange områder i dit liv? Det kører med vennerne, i skolen, fritidsaktiviteter og hjemme. Og alligevel er du måske ikke super glad – der er noget, som ikke spiller?! Lavt selvværd hos unge kan komme i perioder, hvor der enten er meget pres (eksamener, kæreste problemer, sygdom i familien mm.) eller det kan komme snigende stille og roligt – uden en egentlig grund.

Gennem samtale hjælper jeg dig med at se mere nuanceret på dig selv. Jeg hjælper dig med at få isoleret (eksternaliseret) følelsen af lavt selvværd – så du ikke har et lavt selvværd, men så du kender følelsen af lavt selvværd. Så du kan identificere den, stoppe op og gøre noget ved den, når den kommer på besøg. Når følelsen af lavt selvværd er adskilt fra dig som person, bliver det nemmere at gøre den mindre. Samtidig bliver en evt. skyld og skam mindre. Og der bliver plads til mere glæde og velbehag i dit liv. Tryk her for mere viden om Eksternalisering

Hjælper samtaler på lavt selvværd hos unge?

Det korte svar er JA! Livet går op og ned – helt naturligt. Det er sjældent at alting altid er godt. Udfordringer kan i moderate mængder håndteres på egen hånd, eller med hjælp fra familie og venner. Men hvis de fylder gennem længere tid, eller er kæmpe store, kan det være godt at søge hjælp hos en psykoterapeut MPF. Jeg kan hjælpe dig at se nye perspektiver og handlingsmuligheder i forhold til de udfordringer, du oplever. Sammen kan vi gøre dem mindre, så du igen får det liv, du gerne vil have.

"Høj mistrivsel i ungdomsårene øger risikoen for social marginalisering i voksenlivet."

Har du brug for at tale med mig, inden du evt. bestiller en tid til en terapisamtale? Så er du velkommen til at ringe til mig, eller udfylde kontaktformularen på min hjemmeside – så kontakter jeg dig. Det er vigtigt at du føler dig tryg, og kan mærke at kemien imellem os fungerer. Ellers kan det være svært at tale om noget sårbart.

Hvis du er forælder til en præteenager, og har mistanke om manglende selvværd eller dårlig trivsel hos dit barn, kan børneterapi være en mulighed.

Læs evt. mere om psykoterapi nær Faaborg og Odense her.

Nyttige links:

Få mere selvværd (tidl. indlæg fra LB- Terapi)

Artikel, “unge er stressede og mangler selvværd ( som jeg henviser fra i indlægget)

Påstanden om at børn og unge mistrivsel bakkes op af endnu en artikel  ”Børn og unge mistrives – nu skal der gøres noget”. Vil du være på forkant med udfordringerne, så kontakt mig allerede i dag, og hør hvordan jeg kan hjælpe dit barn/ din teenager. Læs hele artiklen her.

 

Se også disse indlæg

Psykoterapeut MPF - nyt logo fra Dansk psykoterapeutforening.
Psykoterapi

Psykoterapi hvad er det?

Hvis vi ikke er de rigtige til at hjælpe andre? hvad gør vi så? hvordan kan psykoterapi hjælpe dig eller en du har nær? For hvad sker der, hvis Ingen gør noget? Læs om psykoterapi og mulighed for at slippe ud af en uoverskuelig situation.

parterapi hjemme øvelser
Parterapi

Parterapi hjemme øvelser

Er der manglende kommunikation i dit parforhold? Eller synes du kommunikationen imellem jer er dårlig- el. misforstået? Har du brug for inspiration til øvelser eller måder, hvor I derhjemme kan tale sammen på en ny og mere forstående måde? Blogindlæg om hjemme øvelser i parterapi.